A 6 legdrágább hiba, amit a laikusok elkövetnek a Hibrid és Szigetüzemű Napelemes Rendszerek tervezése és vásárlása során.

Hiba 1: Tudatos energiahasználat hiánya

Amennyiben egy 100%-ban szigetüzemű napelem rendszerrel szeretnéd kiváltani az áramfogyasztásod, akkor kezdd azzal, hogy növeled az otthonod energiahatékonyságát. Az energiahatékonyság növelése azt jelenti, hogy tudatosan csökkented az elektromos áramfogyasztásodat. Az otthonod energiahatékonysága elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesen szigetüzemű napelem rendszerrel váltsd ki a fogyasztásod.

Az energia megtakarítása lényegesen olcsóbb, mint az energia előállítása, így az otthonod energiahatékonyságának javításával a napelem rendszer mérete és ezáltal költsége is lényegesen csökkenni fog. 

Az elektromos fogyasztásodat sokféle módon csökkentheted:

 1. Válassz energiatakarékos háztartási gépeket: Amikor vásárolsz új háztartási gépeket, válassz olyanokat, amik energiatakarékosak és A+++ energiaosztályúak.
 2. Válassz energiatakarékos izzókat: Az energiatakarékos izzók kevesebb energiát fogyasztanak, és hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos izzók.
 3. Kapcsold ki a készülékeket, ha nem használod őket: A standby állapotban hagyott készülékek is fogyasztanak energiát, ezért ha lehet, húzd ki a konnektorból, amikor nem használod őket.
 4. Használj időzítőt: Használj időzítőt, hogy be- és kikapcsolj bizonyos készülékeket időzített időpontokban.
 5. Használj okos otthon rendszert: Az okos otthon rendszerek lehetővé teszik, hogy távolról is vezérelhesd az otthonodat, és energiát takaríthatsz meg azáltal, hogy optimalizálod a fűtést, hűtést és az egyéb készülékek használatát.

Minél több energiára van szükséged az otthonodban, annál több energiát kell generálnod a napelemes rendszereddel. Tehát a napi elektromos igényeid kielégítése érdekében nagy és drága rendszert kell vásárolnod. Ez különösen igaz a szigetüzemű rendszerekre, amelyek többsége akkumulátor alapú, és az akkumulátor költsége a teljes rendszer 25% – 50%-át teszi ki. Minél magasabb az elektromos fogyasztásod, várhatóan annál nagyobb és drágább akkumulátorra lesz szükséged.

Hiba 2: Teljes fogyasztás kiváltása 

Az, hogy egy napelemes rendszer teljes mértékben helyettesítheti-e az áramszolgáltatói hálózatot, a napi áramfogyasztás nagyságrendjétől is függ. Amennyiben már van kiépített csatlakozás az áramhálózathoz, akkor azt teljesen kiváltani egy szigetüzemű napelemes rendszerrel nem feltétlenül gazdaságos. Azonban ha részlegesen kiváltanád az áramszámládat, akkor egy hibrid napelemes rendszer jó megoldás a költségmegtakarításra.

A napi fogyasztás meghatározása fontos lépés, függetlenül attól, hogy teljes szigetüzemű vagy hibrid  napelemes rendszert szeretnél telepíteni.

Hiba 3: Nem megfelelő tájolás és dőlésszög

Az ideális napelem dőlésszög Magyarországon 30-40 fok közé esik, míg a legoptimálisabb sziget vagy hibrid üzem esetén a dél-kelet és dél-nyugati tájolás egyenlően elosztva, mivel így túltermelés helyett egy kiegyensúlyozott, egész napos, egyenlő arányú termelést nyújt a rendszered.

A maximális teljesítmény akkor érhető el, ha a napelem merőleges a beeső napsugarakra.

Csak téli használatra: nagyobb dőlésszöget kell alkalmazni.

Csak nyári használatra: alacsonyabb dőlésszöget kell alkalmazni.

Tipp: Helyezz egy ceruzát vagy vonalzót merőlegesen a napelem modul felületére délben. Egy tiszta napon a tárgy árnyékot fog vetni. Ha elkezded állítani a panelt, az optimális pozíció elérésének jele, hogy az árnyék eltűnik.

Hiba 4: Akkumulátor helytelen megválasztása

A napelemes rendszerben az akkumulátor felelős az áram tárolásáért és a készülékek számára történő áramszolgáltatásért azokban az órákban, amikor a napelemek nem képesek megtermelni a szükséges áramot.

Ha kisebb méretű napelemes rendszert tervezel, nem kell sokat költened az akkumulátorokra. A napelemes rendszerekben használt akkumulátorok “mélyciklusúak“, ami azt jelenti, hogy hosszú időn keresztül adnak ki kis mennyiségű energiát.

Ellentétben a járművekben használt “indító” akkumulátorokkal, amelyek nagy mennyiségű energiát adnak ki rövid idő alatt. Ezáltal az autó akkumulátora nem képes ilyen felhasználás mellett optimálisan működni (csökken a kapacitása, rövidebb az élettartama, és kevesebb áramot tárol és szolgáltat), nem alkalmas napelemes rendszerekhez.

Általános tanácsunk az, hogy kerüld az autó akkumulátorokat napelemes rendszerekben. 

Tehát a napelemes rendszeredhez zárt, mélyciklusos akkumulátort kell választanod. 

A következő típusú zárt akkumulátorok a leggyakoribbak:

• AGM akkumulátorok,

• Zselés akkumulátorok, és

• Lítium akkumulátorok.

A lítium akkumulátorok egyre népszerűbbek a szigetüzemű napelem rendszerekben. Az egyetlen hátrányuk a magas beruházási költség, az ólom-savas és zselés akkumulátorokéhoz képest. A lítium akkumulátorok azonban sokkal kisebbek és könnyebbek, mint az ólom-savasak. Teljesen karbantartásmentesek, sokkal hosszabb az élettartamuk és sokkal hatékonyabbak. A savas és zselés akkumulátorok átlag 1000 ciklusával (50%-os kisütésnél) szemben 4000 ciklust is képesek leadni 90%-os kisütés mellett.

Fontos: Amikor az akkumulátorokat összekapcsoljuk, NE keverjük össze különböző típusú, modellű vagy korú akkumulátorokat!

Ezenkívül gondosan meg kell fontolnod az akkumulátorok elhelyezését is. Az akkumulátor tárolására használt helyiségnek nemcsak elég nagynak kell lennie, hanem biztonságosnak is.

Nem szabad hosszú ideig napfénynek kitenni az akkumulátort. Ha a helyiségben, ahol az akkumulátort tárolod, a hőmérséklet meghaladja 40 ° C-ot, vagy télen nulla fok alá csökken a hőmérséklet, az akkumulátor teljesítménye és élettartama csökken. Lehetőség szerint olyan helyre kell elhelyezni őket ahol állandó 15-25 °C a hőmérséklet.

Annak érdekében, hogy csökkentsd az áramforrások közötti feszültségveszteséget, az akkumulátorokat lehetőleg a lehető legközelebb kell elhelyezni a napelem panelekhez és az inverterhez.

Akkumulátor mélykisütése:

A kisebb kisütési mélység (DoD – depth of discharge) meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

Ha az akkumulátor 100% -ig van feltöltve, akkor a DoD 0% -os. Ha az akkumulátor üres, akkor a DoD 100% -os.

Például egy átlag savas akkumulátor körülbelül 500 töltési ciklust élhet meg 80% DoD-nál, körülbelül 800 ciklust 50% DoD-nál és körülbelül 1 600 töltési ciklust 20% DoD-nál.

Az átlagos DoD értéke a savas és zselés akkumulátoroknak 50%. Lítium-vasfosztát akkumulátorok esetében 90%+.

Hiba 5: Napelemek helytelen elhelyezése

A napelemek elhelyezésével kapcsolatban három gyakori hiba tapasztalható, amelyek mindegyike abból ered, hogy a tervezés során túlzottan szeretnék kihasználni a telepítési terület minden utolsó négyzetcentiméterét, és minél több panelt beépíteni, hogy növeljük a várható termelést. Ez azonban a valóságban éppen ellenkező hatást eredményez.

Árnyékos helyre telepítés:

A napelemeket akadálymentes napfénynek kell érnie az év minden napján 9 és 16 óra között. Fontos tudni, hogy még kis árnyékok is súlyosan befolyásolhatják a panel teljesítményét.

A maximális hatás elérése érdekében a telepítést megelőzően felmérést kell végezni a telepítés helyén. A felmérést érdemes világos és napsütéses napon végezni, lehetőleg nyáron, amikor a fák teljes lombozattal rendelkeznek.

A helyszín felmérése során meg kell vizsgálni:

• Épületek – Meglévő épületek és minden olyan építkezés, amely a későbbiekben árnyékot vethet a helyszínen.

• Árnyékoló tárgyak – Kémények, villanyvezetékek, oszlopok, sövények és szomszédos tetők.

• Fák – ha télen végzed a helyszíni felmérést, vedd figyelembe, hogy télen a fák lombozat nélkül kisebb árnyékot vetnek.

• Dombok és más természetes akadályok.

Egy napsütötte helyszín a nap bizonyos időszakaiban árnyékos lehet. Hasonlóképpen, ha a helyszín nyáron napsütötte, télen árnyékos lehet. Télen a Nap alacsonyabban száll az égen, közelebb van a horizonthoz, és hosszabb árnyékokat vet.

Fontos:

• Az a helyszín, amelyet kiválasztasz, árnyékmentes kell, hogy legyen. Próbálj meg olyan helyszínt találni, amely egész nap maximális napfényt kap.

• Ellenőrizd a nap helyzetét különböző időszakokban. 

• Ügyelni kell a tető állapotára, és ellenőrizni kell, hogy elegendő hely áll rendelkezésre a napelemek számára. Az árnyékoló objektumokat – például a kéményeket, az áramvezetékeket, a sövényeket és a szomszédos tetőket – szintén figyelembe kell venni, mivel ezek hatással lehetnek a napelemek teljesítményére.

Különböző irányú panelek sorba kötve 

Ha a napelemes rendszer egy inverteren vagy töltővezérlőn működik, a rendszer teljesítménye a napfelkeltétől napnyugtáig azonos lesz az összes panelnél. A lenti képen látható, hogy a tetőn két csoportban telepített napelem nem kapja meg a maximális napfényt.

Ezt elkerülheted, ha külön töltővezérlőt vagy invertert használsz minden napelem csoportra. Azonban készülj fel arra, hogy ezek többletköltséggel járnak.

Az egyes napelem sorok közötti helyhiány árnyékolást okoz

Az ilyen árnyékolás akkor jelentkezik, amikor az egyik dőlt sorban elhelyezett napelem árnyékolja az azt követő sorban elhelyezett paneleket, és így azok nem kapják meg a maximális napfényt. Az árnyékolás súlyosan csökkenti a rendszer teljesítményét, különösen a monokristályos panelek esetében.

  Az árnyékolás elkerülése érdekében biztosíts elegendő távolságot a napelem sorok között. Ajánlott legalább háromszoros helyet hagyni az egy dőlt sor legnagyobb magasságának a két egymás mellett elhelyezett napelem sor között.

   Végül, tartsd szem előtt, hogy a napelemek optimális helyének meghatározása szakértelmet és tapasztalatot igényel. Ha nincs megfelelő szaktudásod a napelemek telepítéséhez, mindig keress szakembert, hogy megbizonyosodj a napelemek optimális működéséről.

    Hiba 6: A szigetüzemű napelemes rendszer telepítése

    A szigetüzemű napelemes rendszer telepítése nemcsak az elektromos ismeretek és a szakmai tapasztalat hiányában kockázatos, hanem bizonyos jogszabályokat és előírásokat is figyelembe kell venni a telepítés során. 

    1. Biztonsági kockázatok: A napelemes rendszer telepítésekor az áramellátás és az elektromos vezetékek kezelése nagyon veszélyes lehet. Helytelenül összeszerelt rendszer akár tűzveszélyt, komoly sérüléseket vagy akár haláleseteket is okozhat.

    2. Teljesítménykiesés: Ha a rendszer nincs megfelelően telepítve, a panelek hatékonysága csökkenhet. Ennek eredményeként kevesebb energiát termelhet a rendszer, mint amennyire valójában képes.

    3. Garancia elvesztése: A jótállás érvényesítéséhez a rendszert szakembernek kell telepítenie és ezt követően aláírásával igazolnia a megfelelő üzembe helyezést. Amennyiben a telepítő nem rendelkezik a szükséges tapasztalattal és képzettséggel, a garancia érvénytelen lehet.

    Tetszett a cikk? Oszd meg az ismerőseiddel!

    Szigetüzemű rendszer kalkulátor

    Számítsd ki egyszerűen, hogy a jelenlegi fogyasztásodat milyen szigetüzemű rendszerrel tudnád kiváltani!

    Szeretnél ehhez hasonló cikkeket olvasni?

    Iratkozz fel hírlevelünkre! 

    *Az adatok megadásával elfogadom az adatvédelmi irányelveket és hozzájárulok, hogy az iGreen Kft. marketing célú emaileket küldjön.